Free cookie consent management tool by TermsFeed

zwerfkeien ruwe steenZwerfkeien of Ruwe Grafstenen

Zwerfkeien het woord zegt het al zijn keien die toevallig ergens gevonden worden. Het zijn stukken steen of veldkeien die door een gletsjer of ijskap zijn meegevoerd. Kleine exemplaren worden in Belgiƫ kasseien genoemd. In Groningen en Drenthe noemen ze ze flint. De grootste zwerfkei vinden we in de Rocky Mountains in de USA met een gewicht van 16500 ton voorwaar geen klein steentje. De grootste opgegraven zwerfsteen in Nederland is die van Rottum. Geen zwerfkei is dan ook gelijk. Plaatst u zoiets als grafbedekking dan bent u de enige in Nederland die een dergelijke kei heeft.

Zwerfstenen

In Nederland treffen we ten zuiden van de lijn Haarlem Utrecht Nijmegen geen zwerfstenen in de natuur aan. Tot zover heeft het landijs de stenen voor zich uit geduwd. Van oudsher komen de zwerfkeien in Nederland dan ook uit het Oostzeegebied het huidige Scandinaviƫ.

zwerfsteenZwerfsteen als markering van een gebeurtenis

Van oudsher werden zwerfstenen als markering gebruikt. Op een driesprong van wegen plaatst men ze als ze in de omgeving gevonden zijn. Vaak ook om een bijzondere gebeurtenis te gedenken worden zwerfkeien gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de Zwerfkei in Warns die de slag herdenkt die er in 1345 was.

Zwerfstenen als grafmarkering

Een zwerfsteen als grafmarkering gebruiken is al een heel oud gebruik. Je markeert er de plaats mee waar de overledenen is begraven en voorkomt dat het graf makkelijk opengemaakt kan worden. Een zwerfkei weegt natuurlijk het nodige, het minimum is al snel 60 a 70 kilo bij een steen van een beetje omvang. Als grafbedekking moet de kei u natuurlijk ook nog maar aanspreken. Uiteraard kunnen we de naam en andere gegevens erop plaatsen. Die belettering kan op verschillende manieren. Bij Cees Woud kunt u het allemaal komen bekijken en krijgt u de adviezen die u nodig heeft.